+45 74 47 23 00 - Døgnvagt +45 74 47 23 00 alsiadyrehospital@vetnet.dk

Heste

Egne sunde tænder hele livet..

Vi tilbyder sundhedsundersøgelser, vaccination, reproduktionsarbejde, tandundersøgelser og –behandling, halthedsundersøgelser, handels- og forsikringsundersøgelse, undersøgelser for nedsat præstation, undersøgelse og udredning af medicinske lidelser, som fx kolik, luftvejslidelser o.l., samt kiropraktik.

 

Kiropraktik

Vi tilbyder kiropraktisk undersøgelse og behandling til heste. Alle heste vil kunne have gavn af en undersøgelse med evt. behandling. Læs mere om det her på vores hjemmeside.

Sundhedsundersøgelse

I forbindelse med den årlige vaccination laver vi en sundhedsundersøgelse af din hest.

  • Vi lytter på hjerte, lunger og tarmene.
  • Vi tjekker om lymfeknuderne er hævede og måler hestens temperatur for at udelukke en mulig infektion.
  • Vi går desuden hestens ben igennem og tjekker for fleksibilitet i ryg- og bug muskulatur.

Vi anbefaler desuden en undersøgelse af hestens tænder i forbindelse med den årlige vaccination. Det er ikke alle heste, der har brug for at få raspet tænder hvert år, men det er stadig vigtigt at få kontrolleret at alt er som det skal være, og at hesten ikke går rundt med fx en knækket tand inde bagerst, som har brug for behandling.

Man kan desuden vælge at få taget en blodprøve fra sin hest. Især hos de ældre heste kan dette anbefales. Det giver et diagnostisk billede af hesten blodsammensætning, hvordan dens organer har det, og om hesten optager de mineraler, den har brug for. Forskellige lidelser kan komme snigende langsomt, og en blodprøve kan være med til at fange den slags i opløbet.

Reproduktionsarbejde

Vi kan assistere med alt inden for reproduktionsarbejde. Vi kan med ultralydscanner kontrollere din hoppes brunstcyklus, så den bliver optimal for planlægning af bedækning eller inseminering. Vi inseminerer med frost- eller kølesæd. Efter bedækning eller inseminering kan vi lave drægtighedsdiagnostik fra dag 16.

Når foregående års gode arbejde viser sig i form af et føl, hjælper vi med at sikre, at det får den optimale start på tilværelsen.

Tandundersøgelser og –behandling

Vi anbefaler en årlig tandundersøgelse af din hest. Det er ikke alle heste, der har brug for at få raspet tænder hvert år, men de bør få tjekket, at der ikke er nogle problemer med tænderne som man ikke kan finde uden en grundig undersøgelse. Det kan fx være en knækket tand. Det er vigtigt at få taget hånd om den slags problemer tidligt i forløbet, da det kan påvirke hestens tandarkader betydeligt i løbet af kort tid.

Vaccination

Inden for det seneste år har Dansk Rideforbund af flere omgange ændret kravene til hestenes vaccination, når de starter stævner under Dansk Rideforbund. Kravene lyder nu, at hesten skal være basisvaccineret mod influenza. Basisvaccinen er 2 vaccinationer mod influenza med mindst 21 dage og højest 92 dages mellemrum. Herefter skal hesten være revaccineret 1 gang årligt, dvs. senest 365 dage efter den foregående vaccination.
Reglerne ændrer sig fra 31. december 2012. Fra da af gælder, at heste basisvaccineret inden 31. december 2012 fortsætter med reglerne som ovenfor. Heste der basisvaccineres efter 31. december skal have de 2 basisvacciner med mindst 21 og højest 92 dages mellemrum. Herefter skal den have en boostervaccine tidligst 5 måneder og højest 6 måneder og 21 dage efter den 2. basisvaccination. Herefter skal hesten vaccineres årligt, senest på årsdagen for den sidste vaccination.
Skal du starte internationale stævner under FEI gælder der andre regler. Er du i tvivl, kan du altid finde hjælp på Dansk Rideforbunds hjemmeside. Du er også altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål.

Nedsat præstation

Nedsat præstation hos din hest kan skyldes mange ting. Det kan være relateret til en svag halthed, problemer med tænderne, smerte i ryg eller hals eller en medicinsk lidelse, eller det kan være en kombination af lidt af det hele. Vi hjælper med at få udredt, hvad problemet kan være, så du kan opnå de ønskede resultater med din hest.