Kiropraktik

Dyrlæge Jette Watson Kjær er veterinær kiropraktor uddannet ved International Academy of Veterinary Chiropractic i Sittensen, Tyskland. Desuden har hun bestået en "clinical competency" eksamen ved International Veterinary Chiropractic Association, som stiller yderligere krav til kiropraktorens evner i en klinisk sammenhæng.

Formålet med kiropraktik er at genoprette led og nervesystemets normale funktion. Ved en biomekanisk undersøgelse undersøges bevægeligheden i kroppens led, især leddene i rygsøjlen. Hvis et led har nedsat bevægelighed, så behandles dette kiropraktisk.
Fra rygmarven udspringer nerverne til hele kroppen, og nedsat bevægelighed i et led i rygsøjlen kan påvirke nervernes funktion. Kroppen styres af disse nerver, så derfor kan en nedsat bevægelighed i rygsøjlen påvirke forskellige funktioner i hele kroppen, både i forhold til bevægelse og organ funktion. Kiropraktik er derfor med til at sikre at hjernens beskeder via nerverne bliver udvekslet hurtigt og korrekt.
Kiropraktik kan ikke erstatte traditionel behandling hos dyrlægen, men det har ofte vist at give en forstærket effekt af den traditionelle behandling, idet kroppens organer får en bedre nervestimulering.
Kiropraktik er desuden en effektiv behandling af akutte og kroniske smerter, der skyldes biomekaniske problemer. Kiropraktik er en meget mild behandling, og den er også meget specifik på det enkelte led. Leddene bliver kun justeret ved hjælp af kiropraktorens hænder, og der arbejdes kun med leddene inden for deres naturlige anatomiske rækkevidde. De fleste dyr viser en tydelig forbedring efter 1 til 4 behandlinger.
Akutte problemer responderer oftest hurtigere på behandlingen end kroniske problemer.

Kiropraktik hos heste
Nedsat bevægelighed i led kan skyldes mange forskellige ting, som heste oplever. Nogle af de mest almindelige årsager er:
Traume efter fald eller lignende
Hesten har været i fuld narkose
Ensidig brug, som fx kun dressur
Forkert påvirkning fra rytteren
Transport, især længerevarende
Forkert beslag
En vanskelig foling
Dårligt tilpasset sadel
Manglende plads at bevæge sig på, dvs. mange timer på stald
Alderdom  

Hestene får ofte problemer, der er relateret til deres brug.
Dressurheste får ofte nedsat bevægelighed i deres lændehvirvler. Det kan gøre det svært for dem at bøje sig korrekt samt at lave sidebevægelser. Det gør det også svært for dem at bruge deres bagpart og bækken korrekt, og så bliver det svært at opnå den ønskede ”op-ad-bakke” bevægelse i ridningen, og hesten ligger mere vægt på forparten.
Springheste får ofte nedsat bevægelighed i de bagerste brysthvirvler og lændehvirvlerne, som gør det svært for dem at runde i ryggen. Man ser ofte, at de lander i krydsgalop og har svært ved at changere i galoppen.
Islandske heste har ofte nedsat i deres led mellem bækken og korsben. Det viser sig i form af en uregelmæssig rytme i gangen, og ved at de har svært ved overgangene mellem gangarterne. De kan også have en tendens til at lægge vægten på biddet og løbe afsted. De kan have ømme og spændte muskler i ryggen, og nogle gange kan man se muskel atrofi.
Udholdenhedsheste har ofte nedsat bevægelighed i hals- og brysthvirvler. Det giver ømhed i ryggen og en uregelmæssig rytme i gangarterne. Der kan desuden ses en nedsat præstation og en stiv hals.
Køreheste får ofte nedsat bevægelighed i bryst- og lændehvirvler. Det medvirker til, at de bevæger sig usymmetrisk i skuldrene, går på to spor, og de kan vise ujævn rytme i gangarterne.
Western heste har ofte nedsat bevægelighed i lændehvirvlerne og leddene mellem bækken og korsben. Det kan gøre det svært for dem at bøje sig til siderne og kan have svært ved at dreje og lave spins til den ene side. Det kan også vise sig som meget lavgradig halthed på forbenene, hvor den måske er halt for hvert 3. til 4. skridt.

Der er forskellige symptomer på, at din hest har et biomekanisk problem, som kræver kiropraktisk behandling.
Det hyppigste symptom er smerte, og det ses ofte på hesten som:
Nedsat præstation
Unormal/afvigende benstilling eller kropsstatur
Snapper eller lægger ørerne tilbage når gjorden spændes
Ulydig i ridning
Slår med hovedet og/eller sænker ryggen i ridning
Slår med halen og/eller lægger ørerne tilbage i ridning
Ulydighed ved springning
Har svært ved samlede øvelser og/eller sidebevægelser
Ændring i adfærd
Skræmt eller smertepåvirket ansigtsudtryk
Øget følsomhed for berøring

Et andet symptom kan være nedsat præstation som følge af nedsat mobilitet og koordinering af muskelgrupper. Det ses ved symptomer som:
Unormal rytme i gangarterne
Uregelmæssighed i en eller flere gangarter som ikke stammer fra et bestemt ben
Stivhed når den skal ud af boksen
Generel stivhed, både ved stilstand og ved bøjning til siderne
Muskel atrofi
”Smeder”, dvs. slår benene mod hinanden
Svært ved at arbejde med bagparten ind under sig
Svært ved at arbejde sig lang og dyb
Kortere skridt på et eller flere ben
Nedsat bevægelig i et eller flere led i benene i bevægelse
Svært at bøje den øverste del af halsen i overgangen fra kranie til halshvirvel
Halthed
Stærkere i den ene tøjle
Hesten ”skubber” rytteren til at sidde skævt
Nedsat rygsving

Nedsat bevægelighed i et led kan også påvirke nerverne omkring, og da alle nerver udspringer fra rygsøjlen, vil nedsat bevægelighed i ryggen kunne påvirke nerveledningen rundt i hele kroppen. Tegn på at nerver er påvirket kan være:
Usædvanlig kløe omkring halen eller andre steder på kroppen
Øget følsomhed for varme og/eller kulde
Asymmetrisk og nedsat evne til at svede  

Udført af en kiropraktor med de rette kompetencer, kan kiropraktik være en god hjælp til at holde din hest sund og rask. Det kan bruges til både kroniske og akutte problemer. Ved kroniske led problemer, som spat, hovsenebensbetændelse eller sene lidelser, kan kiropraktisk behandling støtte helingsfasen og forebygge sekundære problemer i ryggen. Ved kiropraktisk behandling ses ofte en betydelig øget livskvalitet hos ældre heste. Hos yngre heste anbefales det som en forebyggende behandling, der hjælper til at holde din hest sund og haltfri i mange år fremover. Kiropraktik behandler årsagen, og ikke kun symptomerne, ved rygproblemer. Det gendanner leddenes mobilitet, så hestens potentiale kommer 100% til udtryk i den præstationer.

Kiropraktik hos familiedyr
Hos hunde og katte er der flere forskellige symptomer, der kan indikere, at dit dyr har brug for kiropraktik.
Akutte smerter fra nakke og ryg
Nedsat præstation
Svært ved at bevæge sig, gå op og ned af trapper, og/eller at hoppe op
Tegn på smerte når dyret bevæger sig på en bestemt måde eller når det bliver løftet
Utydelig halthed, langsom gang, negle slidt på oversiden
Meget følsom for berøring (hypersensitivitet) eller nedsat følsomhed (hyposensitivitet)
Slikkegranulomer på ben eller poter
Tilbagevendende infektion i ører eller analkirtler
Ændret måde at sidde på, såkaldt ”puppy sitting” hvor bagenden skubbes lidt ud til siden
Dyret ligger kun på en bestemt side
Tilbagevendende problemer med fordøjelsen
Drypper urin eller har problemer med at holde på afførringen

Dyr med kroniske sygdomme som gigt, hofteledsdysplasi eller spondylitis, hvor nedsat mobilitet i leddene er en konsekvens af sygdommen, har ofte meget stor gavn af jævnlige behandlinger hver 2.-6. måned. Det er desuden en god hjælp til at vedligeholde dyrets helbred samt til at lette tilværelsen for ældre dyr.

 

subpage-dummy